Sammakko joka yritti sopeutua….liikaa.

Parane.Hieronta, Helsinki Pohjois-Haaga, Koulutettu hieroja Erika Hinn
Kuvan sammakkoa ei vahingoitettu artikkelia varten.

Seuraava psykologinen vertauskuva kuulostaa ensin varsin oksettavalta tarinalta. Mutta yritä kestää, sillä tässä kertomuksessa on lopulta hyvä ja ajattelemisen arvoinen opetus jota ollaan käytetty psykologiassa vertauskuvana jo kauan. 

SAMMAKKO KIEHUVASSA VEDESSÄ.

Jos sammakko laitetaan kattilaan jossa on vettä ja  kattila laitetaan hellalle kiehumaan, mitä vaihtoehtoja sammakolla olisi? Kuinka sammakon kannattaisi toimia pelastaakseen nahkansa ennen kuin vesi alkaa kiehua kunnolla ja lopulta kuolettavalla lopputuloksella? Sammakko voisi käyttää vahvoja reisilihaksiaan ja loikata pois vaara tilanteesta ennen kuin tilanne kattilassa käy lämpötilan takia liian tukalaksi. Mutta tässä tarinassa sammakkomme kuitenkin toimii toisin. Sammakot ovat vaihtolämpöisiä selkärankaisia eläimiä jotka pystyvät säätelemään kehon lämpötilaansa tarpeen tullen. Hyvän loikkaamistaidon lisäksi sammakko on kykenevä säätelemään ruumiinlämpöään tavalla jolla sammakko pystyy viilentämään itseään, kattilan veden lämmetessä. Tässä tarinassa sammakko valitseekin tämän vaihtoehdon. Tarinan sammakko päättää jäädä kattilaan ja yrittää sopeutua yhä tukalammaksi muuttuvaan tilanteeseen yrittäen parhaansa mukaan säätää kehon lämpötilaa taistelemaan kiehuvaa ja kuolettavaa vettä vastaan. 

JA NÄIN ME IHMISET MYÖS LIIAN USEIN TOIMIMME!

Yhteiskunta sekä myös moni meistä itse jostakin syystä kasaamme muille sekä itsellemme ylimääräisiä paineita selviytyä tavalla jolla voit osoittaa vahvuutesi sekä sitkeytesi selkärankaasi ylpeänä esitellen (joskus aivojen kustannuksella.) Miten selviät kriisistä ja kuinka? Miten toimit kun elämä ojentaa sinulle jokupäivä sitruunan? Suhtautumisemme kertoo meistä ja luonteistamme paljon. Jotkut tuntevat olonsa mukavammaksi jos pääsevät oikein kunnolla valittamaan ja saavat hetken rypeä itsesäälissä, jotkut pitävät kaikki tunteensa visusti itsellään eikä pidä “likaisenpyykkinsä esittelystä”. Kaatumis ja kompastumis tyylejä on vähintään yhtämonta kuin ylösnousemismekanismeja tai tapoja. Mutta onko itsensä piiskaaminen tai oman hyvinvoinnin huomioimisen laiminlyönti fiksua? Elämä heittelee välillä keppejä ja sille ei voi mitään. Eikä hyviä hetkiä olisi olemassa ilman niitä huonoja. On mukamas parempi aina vain yrittää parhaansa sopeutua tukaliin tilanteisiin ja selviytyä niistä “kunnialla” tekemällä melkeinpä mitä tahansa. Kunhan vain et missään nimessä luovuta! Elämä on laiffii. Siedä ja ehkä selviydyt, etkä luovuta. Luovuttamisesta ei löydy kunniaa. Eikä oman hyvinvoinnin tavoittelu ole tärkeää, etsi aidan korkein piste ja kiipeä sen yli, älä edes harkitse sujahtavasi mitenkään helposti ali! 

Sori, olen ylpeästi Suomalainen ja rakastan isänmaatani. Mutta tiettyjä piirteitä meissä olen vahvasti havainnut…

Suomalaisilla, meillä on vieläkin sisuume iskostunut tietynlainen “naapurikateus”. Jos naapurimme selviää elämästä helposti (omasta näkökulmasta katsottuna ainakin) niin Suomalainen ajattelee sen olevan häneltä henkilökohtaisesti jotenkin sitten pois. Onneksi kaikilla on kuitenkin vapaus valita sekä muuttaa mielipiteitään ja uskomuksiaan jos siltä tuntuu. Kateuden sijaan kannattaa iloita ja olla kiitollinen, usein näin naapurisi hyvä energia tarttuu myös sinuun… Olkaa itsellenne armollisia ja muille kans. 

Takaisin tarinaamme…Herkimmille lukioille tiedoksi varoituksena, homma alkaa muuttua nyt karuksi.. Sammakon kohtalo alkaa pikkuhiljaa valjeta nyt myös hänelle. Sammakkon viimeiset ajatukset saattoivat olla että mitenköhän tolla naapurikattilan Sakulla menee? Kestiköhän se näin urheasti loppuun asti vai ottiko Saku heti jalat alle ja haneen, olosuhteen muuttuessa kattilassa? Olisikohan sittenkin minunkin pitänyt vain hypätä kattilasta pois kun energiani olisi siihen vielä riittänyt… Voi PIIIIIIP! 

 Vesi kattilassa alkaa kiehua ja sammakko kuolee. 

Pahoittelut tästä surullisesta lopusta, sammakko ystävämme ei kuitenkaan kuollut turhaan sillä tällä tarinalla on tärkeä opetus.

Kuoliko sammakko kiehuvaan veteen?

Vai kuoliko sammakko siihen, että se teki väärän valinnan yrittäen liian pitkään sopeutua tukalaan tilanteeseen? Sammakko olisi voinut heti hypätä kattilasta pois ennen kuin vesi muuttui liian kuumaksi, siinä vaiheessa kun sammakko viimein huomasi ettei sen sopeutumis tekniikka toimikaan kiehuvaa vettä vastaan oli sammakko jo kuluttanut liikaa energiaa oman ruumiinlämmön säätelemiseen, eikä sammakon energia enään riittänyt kattilasta pois hyppäämiseen… 

Luovuttaminen on joskus se viisaampi vaihtoehto. Ole armollinen itsellesi, rakasta sekä kunnioita itseäsi. Vaali omaa jaksamistasi niin pystyt myös jaksamaan olla hyvä muitakin kohtaan.

HierontaHoitojen kannalta tämä tarina on oiva esimerkki siitä miksi kannattaa hakeutua ajoissa hierojalle hoitamaan fyysisiä vaivoja, ennen kuin ne muuttuvat hankalammiksi hoitaa ja alkavat vaikuttamaan huonolla tavalla elämänlaatuun. Itsearmo ei ole häpeä, enemmänkin se on välttämätön viisaus joka voi pelastaa sinut ongelmallisista tilanteista joihin et voi kuitenkaan edes vaikuttaa.

Rauhallista Joulun aikaa ja HUIPPU vuotta 2020!!

yt: Koulutettu Hieroja Erika Hinn, PARANE.Hieronta Helsinki Pohjois-Haaga (juna-aseman kupeessa).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s