“Tension Neck” eli Jännitysniska.

Tension Neck, jännitysniska. Yleinen vaiva Hierontapalvelu Parane vastaanotolla

Joka viikko tapaan työhuoneellani, Helsingin Töölössä Hierontapalvelu Parane vastaanotollani, vähintään yhden asiakkaan, joka kertoo, hieronnan alkuhaastattelun aikana, kärsivänsä niska hartia seudun kivuista, huimauksesta, sormien satunnaisesta tunnottomuudesta sekä, kroonisesta päänsärystä. Näiden oireiden kuuleminen yleensä takaa alkuhaastatteluni pysyvän melko lyhkäisenä. Kyseessä on Tension Neck, eli Jännitysniska, yleinen kansantauti. Joten pystyn jo tässä vaiheessa olettamaan, että hierontaan tullut asiakkaani melko varmasti joko työskentelee tietokoneiden kanssa, tai on muuten vaan paljon naama kiinni jonkin sortin pienessä elektronisessa ruudussa. Niin kuin meillä nykyajan ihmisillä on tapana tehdä. “Tension Neck” eli Jännitysniska onkin yksi yleisimmistä tuki- ja liikuntaelinsairauksista. Tämä vaiva ei aiheuta mitään pysyvää vammaa, tai vauriota joka estäisi työnteon tulevaisuudessa, mutta hoitamattomana se pahenee, on hankalampi hoitaa ja aiheuttaa kroonista päänsärkyä sekä muuta kipua, lähinnä niska-hartia ja lapojen seuduilla.

Mistä Jännitysniska johtuu. Jännitysniskan hoito. Miten hieronnasta on apua.

Jännitysniska tulee kun niskalihakset ja olkalihakset ovat staattisessa jännitystilassa (eivät tee liikkuvaa työtä) painaen hermoja ja heikentäen verenkiertoa.  Aloitan hierontahoidon yleensä näissä tapauksissa, asiakkaan ollessa hierontapöydällä vatsallaan ja kädet rennosti käsituilla roikkuen, tutkimalla sekä tunnustelemalla yläselän lihaksia. Hoidettavan alueen lihakset lämmitetään ensin PARANE Potion hierontaemulsiotani käyttäen.

musculus trapezius eli epäkäslihas
Epäkäslihas, m. trapezius. Thieme, Atlas of Anatomy kirja.

Epäkäslihas on on yläselässä sijaitseva iso kolmionmuotoinen lihas joka lähtee takaraivolta (C7-TH12 nikamien okahaarakkeista) ja kiinittyy solisluuhun, olkalisäkkeeseen ja lapaluuhun. (http://wikipedia.org/)

Hieronnassa jännitysniskasta kärsivien asiakkaiden epäkäslihas on yleensä ensinmäinen hoidettava lihas. Manuaalisesti muokkaamalla lihasta hierontatekniikoideni avulla pyrin venyttämään tarvittavia alueita. Tunnen käsieni kautta mistä kohtaa tämän ison lihaksen lihassyyt ovat ns.”rytyssä”. Hierottavana oleva asiakkaani saattaa kuulla pientä naksumisääntä  hoidon aikana. Tässä kohtaa kysyn asiakkaaltani miltä se heistä tuntuu. Usein jännitysniska potilaani kokevat hieronnasta syntyvän kivun yllättäväksi, mutta “hyväksi kivuksi”. Staattisessa jännitystilassa oleva lihas on ollut pitkään liikkumatta ja verenkierto on lihaksessa huono, joten tunto siis on myös osittain kadonnut.

Kesällä hieronta vastaanotollani Helsingissä, hoidin ehkä enemän alaselän ja ala-raajojen ongelmia ihmisten ollessa kesälomillaan. Lomalla kun yleensä joko otetaan rennosti vaaka-asennossa paljon & hartaasti tai sitten harrastetaan aktiivisesti kaikkea mitä normi arjessa ei työpäivän jälkeen enään niin jaksaisi kunnolla harrastaa ja tehdä. Loma-aikojen hieronta-asiakkaideni loma- oleilun lihasrasitukset usein kohdistuvat jalkojen, alaselän ja pakara lihaksien alueille. Alkusyksystä alkoi uudellainen hieronta tarve selvästikkin lisääntyä. Nimittäin, niska-hartia-olkalihas- kivuista kärsivistä hieronta-asiakkaista. Lomalta töihin palaajan lihastyö muuttuu ja yläraajat saavat osakseen enemmän stressiä ja kulutusta. Henkisesti töihin ja arkeen paluu myös voi aiheuttaa joillekin stressiä ja ahdistusta, joka vaikuttaa myös fyysisen kivun määrään.  On hyvä idea tulla hierontaan ajoissa, ennen kuin oireet palaavat/pahentuvat, sekä käydä myös säännöllisin väliajoin huoltamassa kehoa että pysyt terveenä, toimeliaana ja motivoituneen arjen pyörteissä. Se mikä kenellekkin on sopiva hierontahoitoväli ja mitä muita hoitoja jännitysniskan hoitamiseen tarvitaan on yksilöllistä. Kovista kivuista kärsivän kannattaa konsultoida omaa lääkäriään mahdollisesta lääkehoidosta. Särkylääkkeet ja lihasrelaksantit helpottavat kipua, mutta omaa työergonomiaa ja aktiivista venyttelyä kannattaa myös miettiä (aktiivinen venyttäminen = itse tehdyt venyttely harjoitukset, passiivinen venyttäminen = hierojan tai muun manuaaliterapeutin tekemä venytys asiakkaalle). Usein krooniset kivut ovat monen pikku asian summa ja paras hoito on myös usean hoitomuodon yhdistelmä.

clavicula,acromion, rhoboideus minor, rhomboideus major,levator scapula
Niska- hartia lihakset.
teres major, infraspinatus, lapaluu, hartia,
hartia ja lapaluun lihakset, yläraajat.

Hierontaa tehdessäni tarkoitus on pehmentää lihaskudoksia ja päästä luikertelemaan niiden sisään ja hoitamaan myös allaolevia lihaksia tarpeen mukaan. Asiakkaan on hyvä olla mahdollisimman rentoutunut hieronnan aikana, jotta pääsen hänen lihaksiaan kunnolla hoitamaan. Niskalihasten lisäksi jännitysniska asiakkaat usein kokevat kipua myös lapaluiden alueilla, eikä mikään ihme, sillä yläselän ja yläraajojen lihaksisto on hieno ja monimutkainen järjestelmä, jossa kaikki on yhteyksissä kaikkeen.

Lapaluu latinaksi scapula, on http://wikipedia.org/ mukaan hartian luihin kuuluva luu joka sijaitsee selässä kylkiluiden takana ja niveltyy solisluuhun sekä olkaluuhun. Lapaluu toimii useamman yläraajan liikuttavan lihaksen lähtöalueena. Lapaluuhun kiinnittyvät lihakset on myös hyvä saada pehmennettyä manuaalisesti hieronnalla, jotta lapaluun liikerata olisi hyvä. Lapa ja olkaluun lihaksien hieronnan aikana saatan ohjata asiakastani siirtämään käsien paikkaa tarpeen mukaan, samalla tiedustelen asiakkaan tuntemuksia hieronnasta.

ihmisen anatomia, yläraajat
Yläraajojen lihakset ja lihasten kiinnityskohdat.

Jännitysniska asiakkaat ovat usein, niin kuin jo alussa mainitsin, päätetyöt tai muuta istuma työtä tekeviä ihmisiä jotka eivät välttämättä edes tajua itse omaa huonoa työasentoaan. Myös ankara työhönsä keskittyminen, unen puute ja henkiset paineet lisäävät tahatonta lihasten jännittämistä ja hartioiden korviin ylös päin vetämistä. Kädet voivat jäädä huonoon asentoon liian pitkiksi ajoiksi ja käsien lihakset rasittuvat myös huonoista työasennoista. Uskoisin myös älypuhelimien tulon isoksi osaksi normaalia hereillä olo aikaamme, vaikuttavan jännitysniska epidemian kiihtyvään kasvuun. Huonot asennot vaikuttavat paljon kehomme hyvinvointiin ja aina niiltä ei voi edes välttyä, se on ihan ymmärrettävää mielestäni ja osa elämää. Onneksi emme ole tunteettomia robotteja, jotka eivät kykene myöskään tuntemaan mitään hyvää, huonon puuttumisen takia.

Hyvään oloon ja terveyteen tarvitaan myös riittävästi lepoa. Jännitysniskan oireet voivat myös haitata unensaantiasi tai laatua negatiivisesti.

Jos yläselän lihakset tuntuvat ylikireiltä, ja “liian pitkiltä”, tarkoittaa se sitä että, toisen puolen lihakset ovat “liian lyhkäiset”. Kireät käsi ja rintalihakset vetävät olkapäätä liikaa eteenpäin ja niitä olisi hyvä myös venyttää/hieroa.

Selkäpuolen lihaksien käsittelyn jälkeen pyydän asiakasta kääntymään selälleen hierontapöydällä ja käyn läpi hänen käsi ja rintalihakset asiakkaan sen hetkisen tarpeen mukaan. Monet yllättyvät tästä, sillä voi tuntua oudolta että hieroja hierookin käsiä vaikka asiakas on tullut niska ja selkälihas vaivojen takia hierontahoitoon. Tälle on kuitenkin hyvä syy, niin kuin hieronta-asiakas pian itse myös huomaakin, kun rinta, olka ja käsilihakset alkavat hellittää otettaan olka ja solisluusta. Tässä saatan myös käyttää hieronta-asiakkaan kättä apunani aukaisemaan rintakehää.

Niskalihakset tykkään myös hieroa asiakkaan ollessa selällään hierontapöydällä. Käytän hieronta-asiakkaani pään painoa ja liikettä päästääkseni kunnolla niskan pieniin lihaksiin ja yläselän/hartioiden lihaksiin vielä toisesta suunnasta, tehden hieronnasta monipuolisemman ja hyödyllisemmän.

Hieronnan lopuksi lasken hierontapöytäni mahdollisimman alas ja pyydän asiakasta nousemaan hitaasti ja rauhallisesti eka istuma-asentoon (tässä vaiheessa kannattaa myös jäädä hetkeksi istumaan pöydälle, sillä pönttö voi olla hieronnan jäljiltä vähän sekaisin, tämä on vain hyvä merkki!) Riippuen lihasten lähtökohdasta asiakas saattaa hieronnan jälkeen ja mahdollisesti seuraavan päivän aikana tuntea hierotuissa lihaksissa särkyä, tämä on normaalia ja lähtee nopeasti myöskin pois.

Niskajännityksestä kärsivän asiakkaan kannattaa varata tähän hierontaan ainakin .60min ajan ekaksi ja jos olet kivulle herkkä pidempi aika voi olla hyvä idea. Pahimpien oireiden hävittyä lyhempikin hieronta-aika tulee riittämään tulevaisuudessa, ylläpitämään lihasten hyvinvointia sekä terveyttä. Joten (kirjaimellisesti) leuka ylös, hartiat taakse ja kohti syksyä!

Blogi kirjoituksen kuvat: Atlas of Anatomy, anatomian kirja

Kotihoitoon Perskindol kylmä- lämpö, lihas geeli!

Perskindol kylmä-lämpö geeli, Yliopiston Apteekki

Perskindol kylmä-lämpö lihas geeli.- Ruohonjuuri

4 thoughts on ““Tension Neck” eli Jännitysniska.

  1. hierojaerika says:

    Hei! Juu olet oikeassa siinä että, trapezius lihaksen yläosan ja alaosan origot puuttuvat tekstistä kokonaan. Yleensä aloitan hieronnan hartia ja lapaluiden lihaksista niin
    trapeziuksen keskimäisen osan origo on alue jota hoidan ensin. Vaikka tension neckissä myös yläosan lähtökohdat jotka lähtevät takaraivolta, niska siteistä ja c1-c6 okahaarakkeista ovat myös oleellinen alue, teen ne yleensä hoidon lopussa erikseen. Pyrin karsimaan mahd. paljon näistä kirjoituksista ns. “turhat latinat”, jotta teksti pysyisi kiinnostavana ja sopivan kokoisena pakettina vähän kaikille lukijoille. (trapeziuksen lista on vielä melko pitkä👀…) Vaikka rakastankin niitä kaikkia hullunkurisia ammattini latinankielisiä sanoja. Myönnän editoinnin olevan välillä hieman sekavaa….(Sori.) ja kielioppi sekä oikeinkirjoitus välillä heikompaa laatua, sitä tärkeämpää kuitenkin minulle on kertoa omin sanoin omasta näkökulmasta minun asiantuntemusteni mukaisesti mahdollisemman selkeästi oman näkemykseni. Lisäsin kuitenkin Wikipedian linkin niille joita anatomiset tarkemmat tiedot kiinnostavat! 💪✋🤛🤔🧐
    YT. Erika Hinn

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s